Pallet afmetingen en gewichten

Palletten zijn verkrijgbaar in verschillende standaardafmetingen. Daarnaast kunnen we ook maatwerk aanbieden. Zo is er een oplossing voor elke product.

Naast de afmetingen is er nog een belangrijke technische specificatie: het draagvermogen. Bij sommige palletten is het draaggewicht niet van belang, terwijl andere een heel zware belasting moeten weerstaan.

2de hands palletten

Standaardafmetingen

De meest populaire afmetingen zijn 120 x 80 cm (europalletten) en 120 x 100 cm (standaard blokpalletten). Ze passen met twee naast elkaar in een vrachtwagen, want die is ongeveer 2,4 meter breed.

Heel wat magazijnen zijn ingericht op basis van deze standaardafmetingen. Zo kan men de beschikbare ruimte optimaal benutten.

Afmetingen op maat

Meestal voldoen bovenstaande standaardafmetingen aan de logistieke behoeften van onze klanten. Maar niet altijd. In sommige gevallen is maatwerk nodig.

Gelukkig is maatwerk onze sterke kant. Wij bouwen palletten en andere houten verpakkingen in alle mogelijke maten. Van kleine displaypalletten tot XL-palletten van 10 meter lang.

Wilt u een pallet in specifieke afmetingen? Contacteer ons om uw plannen te bespreken.

Paletco magazijn

Draaggewicht

Elk pallet heeft een maximale draagkracht. Voor een europallet is dat bijvoorbeeld een dynamische belasting van max. 1.500 kg (5.500 kg op een vaste, effen ondergrond).

Die draagkracht is belangrijk voor een veilige transport en opslag. Want een overbeladen pallet kan breken – met alle gevolgen van dien.

Indien gewenst, maken wij een pallet op basis van een specifiek draaggewicht. Dat gaat vanaf 250 kg tot meer dan 10 ton.

Bij zulke projecten is het type belasting erg belangrijk. We maken een onderscheid tussen:

  • Puntbelasting: het gewicht steunt op één of meerdere punten
  • Lijnbelasting: het gewicht steunt op een zekere lengte
  • Vlakbelasting: het gewicht is verdeeld over een groot oppervlak

Op basis van het totale gewicht en het soort belasting ontwerpen we een houten verpakking op maat. En maak u geen zorgen; we houden preventief rekening met een kleine veiligheidsmarge.