ISPM 15 Heat Treatment

Hittebehandeling van houten palletten, kratten en kisten

Gebruikt u houten verpakkingen voor een internationaal transport buiten de Europese Unie? Dan moeten ze eerst een hittebehandeling ondergaan.

Palletten stapel

Wat is de ISPM 15-richtlijn?

De International Phytosanitary Measure 15 (ISPM 15) werd opgesteld door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Het is een richtlijn om de verspreiding van ziektes en parasieten te voorkomen.

Onbehandeld hout kan organismen bevatten die de plaatselijke ecologie beschadigen. Daarom is een heat treatment noodzakelijk. Tijdens deze behandeling verhitten we het hout minstens 30 minuten tot de kern een temperatuur van 56 °C bereikt. Dat maakt de houten palletten, kratten en kisten veilig voor internationaal goederenverkeer.

Zo herkent u een hittebehandeling

Na de hittebehandeling krijgt het hout een label. Dat bestaat uit het IPPC-symbool met daarnaast de bedrijfscode van de behandelaar. Voor Paletco is dat BE 99145.

Veelgestelde vragen over de ISPM 15-normering

Wat houdt de ISPM-15-normering in?

ISPM-15 staat voor International Phytosanitary Meaure 15. Het gaat dus om een fytosanitaire regeling opgesteld door de International Plant Protection Convention, een organisatie van de FAO (bij de Verenigde Naties)….

Lees verder >

Moeten houtvezelpalletten een heat treatment ondergaan?

Nee, de houtvezels worden onder hoge temperaturen samengeperst. Dit proces doodt alle schadelijke organismen. Een extra hittebehandeling is dus niet nodig.

Lees verder >

Hoe droog moet een pallet zijn om niet meer te beschimmelen?

Vers gezaagd hout heeft een relatieve vochtigheid van 65%. Om schimmels tegen te gaan, moeten we dit terugbrengen tot max. 23%.

Lees verder >

Wat is het voordeel van de Paletco-droogoven?

De oven wordt zowel voor de hittebehandeling als het drogen van de palletten gebruikt. Hierdoor kunnen we een hoog productievolume aanhouden.

Lees verder >

Moet een hittebehandeld pallet (HT) ook gedroogd worden?

Best wel. Tijdens de hittebehandeling is de luchtvochtigheid zeer hoog. Wanneer u de palletten direct stockeert in een onverluchte ruimte ontstaan schimmels. Het hout drogen in een droogoven is dus aangeraden.

Lees verder >

Wat is een pallet?

Een pallet is een plateau in hout of kunststof waarop goederen vervoerd of opgeslagen worden. Dankzij de openingen onderaan is een pallet makkelijk verplaatsbaar.

Lees verder >

Afmetingen en gewichten

Palletten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en draagvermogens. Voldoen de standaardoplossingen niet aan uw eisen? Kies dan voor maatwerk.

Lees verder >

Behandeling Heat Treatment

Als gecertificeerd ISPM 15 behandelaar levert Paletco hittebehandelde palletten, kratten en kisten onder FAVV-code BE 99145. 

Lees verder >

Prijzen

Bij de aankoop van palletten speelt de kostprijs dikwijls een doorslaggevende rol. Want het budget moet kloppen. Lees hier meer over de prijs van palletten.

Lees verder >
Paletco werknemer

ISPM 15 palletten kopen?

Bent u op zoek naar ISPM 15 palletten, kratten of kisten? U vindt ze bij Paletco. Contacteer ons voor meer informatie of vraag een vrijblijvende offerte.